Χρόνια πολλά στη Χίο μας!

Χαίρε Χίος Ελευθέρα!

 Η Χίος μας τιμά σήμερα, 11 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής των πολιούχων Αγίων της Μηνά, Βίκτωρα και Βικεντίου, την επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον τουρκικό ζυγό.

Το γεγονός έλαβε χώρα την εποχή των Βαλκανικών πολέμων τα έτη 1912-13, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία ψυχορραγούσε και ο ηρωικός ελληνικός στρατός μαζί με τον αήττητο στόλο μας απελευθέρωναν τα εδάφη της πατρίδας μας το ένα μετά το άλλο, μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας για την τελική νίκη και την ελευθερία της Ελλάδας.

Ο ελληνικός στόλος αγκυροβόλησε στις 11 Νοεμβρίου 1912 έξω από το λιμάνι της Χίου με 2500 στρατιώτες. Την επόμενη μέρα ξεκίνησαν οι μάχες λόγω της άρνησης των Τούρκων να παραδοθούν. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες  στα Καμπόχωρα, στον Άγιο Γεώργιο Συκούση  και στο Αίπος. Οι μάχες διήρκεσαν περίπου σαράντα ημέρες και στις 20 Δεκεμβρίου οι Τούρκοι αποφάσισαν να παραδοθούν. Από τους Τούρκους αιχμαλώτους, οι βαριά τραυματίες μεταφέρθηκαν στον Τσεσμέ, ενώ οι υπόλοιποι στην Πελοπόννησο. Οι Χιώτες δεν πείραξαν τους αναχωρούντες Τούρκους, δείχνοντας απίστευτη μεγαλοψυχία?

Χρέος όλων μας είναι να κρατούμε άσβεστη τη μνήμη των προγόνων και της θυσίας τους για την ελευθερία του τόπου μας. Να γνωρίζουμε την ιστορία μας και να την τιμούμε αγωνιζόμενοι για το συλλογικό καλό και την πρόοδο της Ελλάδας.

Χρόνια πολλά στη Χίο μας!

Χρόνια πολλά στις Χιώτισσες και τους Χιώτες όπου γης!

Και όπως έγραψε και ο ποιητής:

[?] «Ελεύθερη σε χαιρετώ, μυριανθισμένη γη,
που βάρβαρη σ? ερήμαξε τρομάρα και σφαγή,
κ? υψώνονται τα σύμβολα των Ελευθερωτών
σε πύργους Γιουστινιάνηδων και Τούρκων δεσποτών» [?] 

(Γεώργιος Σουρής (1852-1919) , «Νέας Χαράς Ημέρα»)

 

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης

Αιμιλιανός Κ.  Ευαγγελινός

Κοινοποίηση: